Top 5 trauma's (in mijn praktijk)
Ik werk als trauma coach in mijn praktijk in Rotterdam en daar behandel ik voornamelijk, (de heren zijn zwaar in de minderheid) vrouwen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Misbruik, zowel lichamelijk als geestelijk, bevallingstrauma, maar ook heel veel ‘kleine dingen’. Dingen wat mensen niet als trauma zien, maar aangezien het wel je leven negatief beïnvloedt, kan het wel met EMDR behandeld worden.
Ik heb onlangs in mijn klantenbestand gekeken welke trauma's het meest voorkomen in mijn praktijk en dit is mijn Top 5 Trauma's:
1. bevallingstrauma (als de bevalling niet zo loopt als je gepland hebt)
2. seksuele trauma (je leven weer oppakken na seksueel misbruik)
3. relatie trauma (hoe verwerk ik een relatie met een narcist bv)
4. jeugd trauma (wanneer iets uit je jeugd je weerhoudt te shinen in het heden)
5. ‘kleine dingen’
Onderstaand lees je er meer over.
Wat is een trauma eigenlijk?
Heel veel mensen denken bij het woord ‘trauma’ aan hele zware gebeurtenissen: overval, mishandeling op straat of in de privé sfeer, misbruik/verkrachting enz. En bij PTSS denken ze gelijk aan veteranen die verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt hebben tijdens uitzending.
Maar een trauma kan veel meer oorzaken hebben, zoals onderstaand te lezen is. Daarnaast hoef je iets niet altijd zelf meegemaakt te hebben om er een trauma van te krijgen. Soms is het al genoeg dat je getuige bent van een ernstige gebeurtenis.
Ik werk met een kort trauma traject! Mijn specialisatie is om mensen in 3 behandelingen, dus snel, maar ook effectief en blijvend, te helpen door hun klachten sterk te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen zodat ze bevrijd worden van oud ballast en zich licht en vrij kunnen voelen.
Alhoewel een goed gesprek noodzakelijk is, is mijn motto: ‘Minder woorden, meer daden!’
Bevallingstrauma
Een traumatische bevalling is in principe een bevalling die niet zo gegaan is als men maanden vooraf gepland en verwacht heeft. Met het gevolg dat de moeder (en soms de vader) niet optimaal van de kleine kan genieten en constant aan de bevalling denkt, met allerlei vervelende gevoelens, waarvan vaak schuldgevoel of boosheid.
Onderzoek heeft uitgewezen dat 10 tot 20 % van de vrouwen de bevalling als traumatisch ervaart. Bij 1 tot 3 % (2.000 – 5.000 vrouwen per jaar!) ontstaat zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Een bevallingstrauma kan medische oorzaken hebben maar kan ook door menselijke interactie ontstaan.
Ik heb dit jaar ook iemand in de praktijk gehad die eigenlijk ergens anders voor kwam, maar ze bleek ook wat twijfels te hebben over een tweede kind. Want tijdens de bevalling, ondanks dat ze aangegeven had dat ze het gebeuren zelf niet wilde zien, riep de verloskundige enthousiast toen het hoofdje er uit was ‘KIJK’ en ze keek. En dat beeld bleef maar in haar hoofd hangen en belemmerde alle plannen voor een volgend kind.
Die gevoelens zijn na één behandeling verdwenen en ze kan nu op een rustige manier met haar man overleggen of er nog een tweede tot de mogelijkheden hoort.
Dus mocht jij jouw bevalling als zeer negatief ervaren en wanneer deze negatieve gevoelens na langere tijd niet afnemen maar zelfs erger worden, dan is het tijd om actie te ondernemen en hulp in te schakelen.
Je kan er hier meer over lezen: Bevallingstrauma verwerken.
Seksuele trauma
Cijfers wijzen uit dat een verbazingwekkend groot deel van de vrouwelijke bevolking met seksuele intimidatie te maken heeft. Vanaf naroepen en betast worden tot aanranding en verkrachting.
1 op de 5 vrouwen heeft te maken gehad met seksueel geweld, 1 op de 10 vrouwen is verkracht! En in de praktijk zijn die cijfers waarschijnlijk veel hoger omdat niet iedereen er voor uitkomt, laat staan het bij de politie aangeeft. Vooral binnen het huwelijk blijft het vaak verborgen.
De gevolgen zijn desastreus. De angst overheerst en het beïnvloedt het leven negatief.
Veel dames (en ook heren) die dit overgekomen is en die er nog steeds last van hebben, weten niet dat hier wat aan gedaan kan worden! Met EMDR kunnen de gevoelens die nog steeds gevoeld worden, losgemaakt worden van de gebeurtenis en alsnog verwerkt worden zodat de herinnering een herinnering blijft en geen herbeleving.
Ben jij zo iemand? Ben jij slachtoffer geweest van seksueel geweld, misbruik of ongewenste intimiteiten? Dat je slachtoffer bent geworden betekent niet dat je slachtoffer moet blijven! Ik zou je graag willen helpen om die gevoelens los te maken en te verwerken zodat jij weer sterk in een relatie staat en een mooie toekomst met een partner kan opbouwen.
Stuur een bericht voor een vrijblijvend gesprek.
Relatietrauma
Statistieken wijzen uit dat één op de drie huwelijken strandt tegenwoordig. Ik weet niet eens of ze cijfers hebben over andere soorten relaties die stranden. Slechte relaties en slechte break-ups, laten diepe sporen achter. En diegene die verlaten wordt, diegene die achter blijft, die loopt een kleine of een grote deuk op!
Als je een slechte relatie achter de rug hebt maar nog met onverwerkte gevoelens zit zoals bijvoorbeeld schuldgevoel, boosheid, angst enz, dan zal dat invloed hebben op al je toekomstige relaties, als je die al aandurft. Die gevoelens kunnen je belemmeren om in een nieuwe relatie te stappen.
Maar stap je toch in een nieuwe relatie, die angst neem je gewoon mee. En je blijft je afvragen of weer hetzelfde gaat gebeuren. Of je bedrogen zal worden, of psychisch of fysiek mishandeld zal worden, of dat je alleen gebruikt zal worden. En dat doet je relatie ook niet goed waardoor je weer alleen achter blijft met een gevoel dat je angsten bevestigd zijn!
En het ergste is dat je iedere keer dezelfde type mannen zal blijven aantrekken.
Maar het kan ook anders. Als je stappen onderneemt kan je die angsten verwerken zodat je ze in het verleden laat waar ze horen en iets moois in de toekomst kan opbouwen.
Stuur me een bericht als je er klaar voor bent.
Jeugdtrauma
De eerste jaren van een leven brengt iedereen bij zijn ouders door. Ze zijn onze wereld, van hen leren we, naar hen rennen we als er iets gebeurt, zij zijn onze veilige haven.
Behalve wanneer dat ‘iets’ in het huis zelf gebeurt. En het is bekend dat geweld, geestelijke en fysieke mishandeling diepe wonden bij een klein kind kan veroorzaken met heftige gevolgen.
Maar wat we vaak niet beseffen is dat verbale kritiek, hoe goed bedoeld, ook diepe wonden achterlaat en de rest van je leven kan beïnvloeden.
Dan hoor je nog de ‘stemmetjes’ van je ouders in je hoofd. Stemmetjes die je nog steeds zeggen dat je iets niet moet doen, die vallen nog mee. Vaak zijn er ook van die stemmetjes die jou vertellen dat je dom bent, waardeloos, niks zal bereiken in het leven (als leraren meelezen: stop daarmee!). Want als je zoiets vaak genoeg hoort, van de meest belangrijke mensen in je leven, dan ga je het uiteindelijk geloven ook.
En wil je eindelijk die stemmetjes tot zwijgen brengen? En je leven niet meer laten bepalen door dingen uit je ver verleden? Wil je weten of waar jij last van hebt ook een jeugdtrauma is en of er iets aan gedaan kan worden? Stuur een bericht en dan kijken we er samen naar.
‘Kleine dingen’
Nee, dit is niet echt een officiële benaming die je in de DSM-5 (Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen) terugvindt, maar het is een verzameling van dingen waar mensen last van hadden en we op zoek gingen waar dat vandaan kwam en dat met EMDR (en coaching!) aangepakt hebben.
Je kan denken aan situaties dat men ineens van die onbestendige gevoelens krijgt. En soms over gebeurtenissen uit het verleden waarvan zij dachten dat verwerkt te hebben, ‘een plek gegeven’ te hebben.
Maar wat ze eigenlijk gedaan hebben is de vervelende gevoelens ergens achterin het hoofd, in een ladekastje proppen, laatje dicht, op slot, sleutel weggegooid en hopen dat het laatje altijd dicht blijft. Maar helaas schieten die laatjes, en meestal met een paar tegelijk, na een tijd open. En dan komt er een tsunami aan gevoelens over ze heen, ze voelen van alles maar hebben geen idee waar het ineens vandaan komt. Want ze hebben het toch ‘een plek gegeven?’
Een plek geven is niet hetzelfde als verwerken! Met EMDR kunnen zulke gevoelens verwerkt worden! En nooit meer terug komen!
Achteraf zijn deze dingen vaak wel onder te brengen in een relatie of een jeugd trauma, of een ander, meer bekend gebied dan ‘kleine dingen’. 😉
Herken jij jezelf hierin? En wil je er wat aan doen? Stuur een bericht en dan maken we een bel afspraak.
Bonus: PTSS
Post Traumatische Stress stoornis is de officiële naam voor trauma. Ik vermeld het hier nog apart want het wordt in het algemeen gebruikt voor heftige gebeurtenissen. Zoals een gewapende/gewelddadige overval, geweld, oorlog maar ook heftige gebeurtenissen zoals politiemensen en brandweerlieden meemaken.
Deze mensen voelen ook de gevoelens die ze toen gevoeld hebben voor 100%. In hun realiteit bevinden ze zich dan ook weer in die situatie van toen, ze herbeleven het weer voluit. Keer op keer!
Het zijn zwaardere gevallen en het is ook zo dat hier vaak meer dan 3 behandelingen voor nodig zijn.
Ik heb in het verleden een aantal dames succesvol behandeld die heftige dingen meegemaakt hebben tijdens de burgeroorlog in Bosnië. De herinneringen bleven, maar de lading was er af en ze konden er rustig op terug kijken, als slechte herinneringen aan een verschrikkelijke tijd.
Ben jij het ook zat? Om jouw toekomst door het verleden te laten bepalen? Zoek dan hulp!
Tot slot
Herken jij jezelf in één van de bovenstaande beschrijvingen? Ben je ergens door geraakt en word je overvallen door een vervelend of verdrietig gevoel? Of denk je nu aan iets en je vraagt je af of je daar ook van af zou kunnen komen?
Dat je slachtoffer bent geworden betekent niet dat je slachtoffer moet blijven!
Ik wil je graag helpen om van die vervelende gevoelens af te komen zodat je met een positieve blik naar je toekomst kan kijken. Stuur me een bericht voor een vrijblijvend gesprek.