In mijn praktijk in Rotterdam, waar ik met behulp van EMDR als trauma coach werk, help ik (vooral) vrouwen om hun seksuele trauma te verwerken.

Ik heb de voorgaande jaren hele mooie resultaten behaald bij (voornamelijk) dames en een enkele heer, die seksueel misbruikt zijn. Met behulp van EMDR konden we van een traumatische gebeurtenis een vage herinnering maken. Want de herinnering blijft, maar de gevoelens verminderen of ze verdwijnen zelfs!

Ik vertel je er graag meer over.

Maar ik waarschuw nogmaals: de voorbeelden die ik geef kunnen iemand die zulke dingen meegemaakt heeft triggeren. Als je het toch wilt lezen, doe het dan voor de zekerheid in de aanwezigheid met iemand die je vertrouwt.

Wat is een seksuele trauma?

Simpelweg gezegd is een seksuele trauma (ST) wanneer iemand anders over jouw grenzen is gegaan, lichamelijk of geestelijk, op intiem gebied. Daardoor kan jij nu seks als iets ergs zien of zelfs aanrakingen van anderen niet meer verdragen. Je kan zelfs niet genieten van intimiteit van met een geliefde want iedere keer herbeleef je in je hoofd de gebeurtenissen uit het verleden.

Hoe ontstaat een seksuele trauma?

Een seksuele trauma ontstaat door seksueel misbruik!

Iedereen denkt bij een ST gelijk aan verkrachting. Alhoewel dat het ultieme misbruik is, kunnen handelingen die ‘niet zo erg lijken’ ook een trauma veroorzaken. Het kan ook stiekem betasten zijn, zoals bv een 13 jarige begroeten, maar ondertussen met de duimen de zijkant van de borsten strelen. Of wanneer iemand in het openbaar vervoer, tijdens de spits, tegen je aan staat te schuren met z'n kruis. Een leraar die onder het mom van meekijken over de schouder van de leerlinge in haar bloesje zit te kijken. ‘Onschuldige’ handelingen maar het kan wel diepe wonden achterlaten.

En ja, mannen worden ook seksueel misbruikt, verkracht, over het algemeen door andere mannen en de schande die zij voelen is zelfs nog groter. Mannen vinden het nog moeilijker om hierover te praten.

De bekende cijfers van seksueel misbruik zijn al schrikbarend, wat betekent dat de echte cijfers veel hoger liggen. Heel veel vrouwen zwijgen jaren lang of nemen het zelfs mee het graf in.

Waarom zwijgen vrouwen zo lang?

Iedere keer als er zoiets besproken wordt, op tv of in de woonkamer, dan zijn er altijd mensen die niet begrijpen waarom vrouwen zo lang wachten om het te vertellen. En dan komen de stoere uitspraken dat het hen nooit zou overkomen want zij zouden van zich afslaan.
En dat is zoooo een misplaatste illusie! Je weet nooit vooraf hoe je zou reageren. Op zulke momenten besluit jouw reptielenbrein of je in de fight, flight of freeze stand schiet. Dat gebeurt binnen een split-second en je doet er niks aan.

Er is een hele lange lijst van redenen waarom vrouwen vaak blijven zwijgen:

  • Ze schamen zich dat hen zoiets is overkomen.
  • De familie wil niet dat het bekend wordt want het brengt schande over hun dochter. Dit komt vooral bij gelovigen voor en ook bij gezinnen waar de vader een hogere functie heeft.
  • Ze denken dat ze het ‘uitgelokt’ hebben. Want ja, als je zo een kort rokje draagt, dan vraag je er om wordt vaak gezegd. We leven nog steeds in een victim blaming cultuur.
  • Ze denken dat ze niet geloofd zullen worden, wat helaas ook nog waar is.
  • Ze zijn in de ‘freeze’ stand geschoten en zeiden niet duidelijk genoeg NEE. Het feit dat ze daar als een lappenpop er bij ligt en niet vrijwillig actief meedoet, is blijkbaar geen duidelijk nee voor sommige mannen.
  • Het is heel moeilijk om zoiets te bewijzen. Zelfs een aangifte op het politiebureau wordt vaak ontmoedigd, wanneer ze het al serieus nemen.
  • En de ergste: ze denken dat het normaal is en dat iedere vader zoiets bij z’n dochter / broer bij zijn zus doet.
  • Enzovoorts .....

Dit is de ervaring van Denise

“Na jarenlang alleen rond gelopen te hebben met mijn 'geheim ' van jarenlang seksueel misbruik in mijn jeugd werd het tijd om dit aan te pakken omdat ik in relaties vast liep (ondanks dat deze relaties met vrouwen was) en mijn contact met mannen moeilijker werd. Ik had altijd onrust, altijd het gevoel dat ik achterom moest kijken, met fysieke aanraking kreeg ik van binnen enorme error ondanks dat ik zelf van een goede knuffel hou had dit zelfs invloed op mijn benadering naar mijn vrienden toe waardoor ik nooit ECHT op mijn gemak was.
In het verleden heb ik voor een ander trauma EMDR gehad en was daar zeer over te spreken, dus ook nu dacht ik laat ik investeren in mijzelf en ben ik opzoek gegaan naar een EMDR coach om mijn seksueel misbruik aan te pakken.

Ik kwam uit bij Valeria en wat ben ik ontzettend dankbaar dat ik dit met Valeria heb kunnen doen, na mijn eerste behandeling waarin we direct de diepte in zijn gesprongen met mijn heftigste herinnering waarbij ik uiteraard heel emotioneel werd en veel dingen los kwamen merkte ik al direct in de week die volgde een verandering in mijzelf dat was vooral meer rust. Valeria gaf tips mee, en ook oefeningen voor die week daar ben ik mee aan de slag gegaan en waarbij ik gewend was dat ik errors kreeg in sommige situaties kwamen die nu niet, ik begreep er niks van en zat er eigenlijk op te wachten omdat het na al die jaren vreemd voelde dat het nu rustig bleef.

De 2 afspraken die volgden gingen meer over het hier en nu. Ook hier weer tijdens de behandeling een hoop verdriet en emotie maar al voordat je de deur uit bent bij Valeria voel je de rust in jezelf. Deze 3 behandelingen hebben ervoor gezorgd dat ik mijn mannelijke vrienden gewoon een knuffel kan geven zonder errors, dat ik zonder het gevoel te moeten hebben achterom hoef te kijken als ik buiten ben, en heb ik nu in mijn nieuwe relatie rust ook qua intimiteit. Kortom deze investering in mijzelf is het meer dan waard geweest en ook nu denk ik weer na EMDR (net als jaren geleden) had ik het maar eerder gedaan. Ik kan nu met veel meer rust en dichter bij mijzelf mijn leven leiden waar ik mij prettig bij voel.”

Vrijblijvend advies voor mannen over ongewenst gedrag

Iedere keer als ik op social media berichten lees over grensoverschrijdend gedrag, lees ik ook steevast in de reacties opmerkingen van mannen als ‘mag ik dan niet eens een compliment geven meer’, ‘we mogen niks meer’ enz.

Natuurlijk wel! Maar denk er wel even over na of het echt wel een compliment is wat je geeft!

Zeg je: wat staat die bloes je mooi of wat komen je borsten mooi uit in die bloes?
Of zeg je: dat zijn mooie nieuwe laarzen of je ziet er sexy uit in die laarzen?
Zeg je: hee die jurk staat je heel mooi of je ziet er lekker uit in die jurk?
Vergeet ook niet dat blikken boekdelen spreken. Het heel ongemakkelijk is wanneer je met iemand praat die niet naar je gezicht maar naar je borsten staart.

Verder zijn vette dubbelzinnige / seksistische opmerkingen, starende verlekkerde blikken en vooral dickpicks altijd ongewenst en zeker grensoverschrijdend!

Ik neem aan dat het zo wel duidelijk is. En daarnaast, wanneer een vrouw niet reageert op jouw welgemeend compliment, dan heeft ze geen interesse. EN ze is niet verplicht om jou daar uitleg over te geven!

Bottom line is: als jij niet wilt dat een onbekende volwassen man bepaalde dingen tegen je moeder, tegen je vrouw, tegen je zus of tegen je 14-jarige dochter zegt, zeg het ook niet tegen een vrouw waar je geen relatie mee hebt! Het is best wel simpel!

Wil jij ook van die lastige en ongewenste gevoelens af?

Zodat je ook kunt genieten van een mooie relatie met de partner van je dromen?
Het fijne van EMDR is dat je niet over de gebeurtenis hoeft te praten! Je hoeft niet alles te herkauwen, iedere keer te vertellen. Je moet wel minstens 1 keer terug naar de gebeurtenis, vaak is dat al genoeg.
Ik heb vrouwen EN mannen in 2 à 3 behandelingen geholpen om hun seksuele trauma te verwerken. Dus van een herinnering met gevoelens als je vies voelen, misselijk worden bij de gedachte aan de gebeurtenissen, een herinnering maken als ‘wat heb ik vorige week woensdag gegeten’.

Wil jij van die gevoelens af, kijk dan op deze pagina naar de behandelmogelijkheden of stuur een bericht, zodat we een vrijblijvende belafspraak maken om het te bespreken en ik al je vragen kan beantwoorden.

vlinder

PS – Misschien heb jij geen seksuele trauma, maar ken iemand die het wel heeft? Dan is het mooiste cadeau wat je kan geven: deze blog met hem/haar te delen!