Ervaringen

Ervaringen uit de praktijk!

Omdat veel mensen met ernstige trauma’s niet te koop lopen met hun problemen, plaats ik hier de verhalen onder pseudoniem. Want het is wel heel fijn voor anderen om de mogelijkheden en resultaten te lezen die te behalen zijn, oa met EMDR.

En als je nog meer wilt lezen over de ervaringen van mensen die ik behandeld heb, kan je HIER het gratis ‘Ervaringen’ eboek downloaden.

Henk

Vandaag kreeg ik onderstaande mail toegestuurd van een voormalige cliënt. Het deed me goed want ik heb mijn behandelingen zo ingericht dat het belang van mijn cliënten voorop staat, dit in tegenstelling van behandelingen die vergoed worden, waar het belang van geld en verzekeraar voorop staat!

“Bij Valeria krijg je de aandacht die je verdient. Ze neemt uitgebreid de tijd om naar je te luisteren en staat zelf ook open voor feedback.
Valeria luistert aandachtig naar je verhaal, je mag er zijn bij haar.

Valeria is iemand die de taal spreekt van mensen, geen modellen of allerlei theorieën, maar gewoon iemand die ook het leven kent en met je meeleeft en ook tips geeft en je verder helpt.
Ik zou haar zeker als coach of therapeut aanbevelen, vooral als je iemand zoekt die je persoonlijke aandacht geeft!”

Tom (72 jaar)

Afgelopen week kwam een cliënt terug voor de 2e behandeling. Hij had last van diverse dingen: angst, dwang, trauma. Al tijdens de begroeting zag ik al dat er iets was. En daar kwam het: “Ik moet je wel dit vertellen, ik voel mij nu stukken beter ……” en ik maakte dat in mijn hoofd af als ‘dan vorige week’. Maar hij eindigde de zin met “dan na 2 jaar behandeling bij de psycholoog.”
En toen was ik stil. Dit was ver boven mijn verwachting. Want ik zeg wel altijd: ‘De ervaring leert dat mijn cliënten beter de deur uitgaan dan dat ze binnen zijn gekomen’. En ik had wel tijdens de vorige behandeling gemerkt dat hij heel goed reageerde op de behandeling, maar dit was veel en veel meer dan ik had kunnen hopen. Dit is voor mij tot nu toe het mooiste compliment wat ik gekregen heb en ik ben dankbaar.

Karin

Karin werd door haar man gebracht voor het behandelen van een angststoornis. Zij durfde niet meer zelf te rijden en zat momenteel in de ziektewet omdat ze het werk niet meer aankon. Karin bracht kinderen met een rugzak met een busje naar school en haalde ze weer op. Door die angst die ontstaan is, ging ze bij bepaalde gebeurtenissen hyperventileren met alle gevolgen van dien. Daardoor heeft ze nu een laag extra ontwikkeld, nl. angst voor de angst want dan ging ze hyperventileren.

De behandeling verliep moeizaam. Zij kon heel moeilijk bij haar gevoelens komen. Ze hield zich vlak omdat ze bang was om weer een aanval te krijgen. Ik heb haar zo goed mogelijk behandeld met EMDR en heb haar een aantal handvaten meegegeven zodat ze thuis er ook aan kon werken.

De 2e behandeling bestond merendeels uit coaching. Hoe je gevoelens leer te beheersen door heel bewust om te denken. Toen ze na de 2e behandeling de praktijk verliet zag ik dat ze haar autosleutels pakte. Bleek dat ze deze keer helemaal zelf met de auto is gekomen. En dat was dus een hele grote stap die ze gemaakt had. Deze ontdekking was voor mij de kers op de taart.

Saskia

Saskia is een rustige en zachtaardige yoga lerares. Zij is een aantal jaren geleden gevallen en heeft haar ellenboog gebroken. Door verkeerde behandelingen in het ziekenhuis bleef zij met pijn lopen en haar ellenboog moest nogmaals gebroken worden en goed gezet worden. Zij was op dit moment herstellende van de 2e breuk. Ellenboog was nog steeds gevoelig, er zat nog vocht in en dat werd gelukkig behandeld.

Maar zij kwam bij mij omdat ze, zo omschreef ze het zelf, een onderhuids gevoel had en onrust voelde bij veel dingen. Ze bleek vertrouwen verloren te hebben in de behandelaars en ook in genezing. Ze was voelbaar angstig geworden om weer te vallen en iets te breken.
Die angst heb ik tijdens de eerste behandeling weg kunnen nemen. Ze voelde rust tijdens de tweede behandeling. Natuurlijk zal ze voorzichtig zijn met alles, maar het angstig gevoel bij alles is verwerkt. Ze is nog steeds in behandeling voor haar lichamelijke klachten.

herstel

Monique (begin 20)

Monique is een jonge vrouw die ik al langere tijd ken. Zij heeft in haar jonge leven al diverse ups en downs gekend en zij had net een afkick programma afgesloten. Daar hebben ze haar wel aangeraden om thuis verder te gaan met EMDR behandelingen. Toen zij mij belde voor een informatief gesprek, wist ze nog niet veel van EMDR. Gelukkig had zij wel vertrouwen in mij.

In het eerste gesprek heb ik geprobeerd om zo veel mogelijke triggers te inventariseren en als huiswerk heb ik meegegeven om nog meer te noteren maar ook om een selectie te maken met de issues die zij als eerste wilde aanpakken.
Wij hebben toen een aantal sessies gehouden en iedere sessie pakten we een nieuwe trigger aan. En bij de meeste was 1 behandeling al afdoende. Ik sloot de behandeling ook altijd af met wat coaching, deels zodat zij nog even de tijd had om bij te komen en deels om haar handvaten mee te geven om haar leven ook nieuw in te richten.
We zijn nu ongeveer 6 maanden verder en zij heeft weer een eigen onderkomen en eergisteren heeft zij haar nieuw contract getekend voor een hele leuke baan.
Persoonlijk zou ik haar het liefs om de zoveel tijd willen zien/spreken. Om te kijken of alles nog goed gaat en eventueel preventief in te grijpen zo nodig. Maar aan de andere kant: geen nieuws is goed nieuws!

Margreet (50 jaar)

Margreet is een buurvrouw en een dierbare vriendin van mij. Een aantal jaren geleden was zij met haar gezin aan het klussen aan het nieuw huis van haar dochter en schoonzoon. Toen ze tegen etenstijd van de Chinees terugreden met volle tassen, reden ze de wijk in achter een ambulance met loeiende sirenes. Ze voelden beide nieuwsgierigheid en medeleven, maar verder was er niks aan de hand. Pas nadat bocht na bocht, de ambulance hun weg nam, kroop een onbehaaglijk gevoel steeds sterker omhoog. Toen de ambulance voor hun huis stopte en zij in paniek uit de auto stapten, hoorden ze dat haar zoon van het dak was gevallen. Hij had ernstige verwondingen en moest met grote zorg en grote snelheid naar het ziekenhuis gebracht worden.

Gelukkig is de schade bij haar zoon beperkt gebleven en ondertussen is alles weer geheeld en goed gekomen.
Maar na verloop van tijd merkte ze dat iedere keer als er een ambulance voorbij reed, haar hart in haar keel klopte en het paniek gevoel van toen overnam. Ik had toen mijn certificaat nog niet zo lang maar bood gelijk aan om te helpen. Al na 1 behandeling was het gevoel veranderd. Haar hart zit niet gelijk in haar keel wanneer ze een sirene hoort, ze kan rustig haar wel vervolgen nu. Tot op de dag van vandaag kan een ambulance haar op een normale manier passeren.

En zijn alle resultaten van EMDR zo als bovenstaand?

Nee, helaas niet. Iedereen is verschillend en iedereen reageert er anders op. Mijn eigen ervaring is dat vooral mensen die heel erg analytisch zijn, moeilijker dingen loslaten. Want ze willen alles begrijpen, alles moet verklaard worden en dan zijn ze tijdens de behandeling andere dingen aan het doen dan de bedoeling is.
Ik wil wel toevoegen dat zelfs die mensen er wel baat bij hebben, alleen het wordt geen optimaal resultaat, het kan nog beter!

Kijk op Behandelingen voor meer informatie.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial