Ik werk als trauma coach in mijn praktijk in Rotterdam en daar behandel ik, onder andere, vrouwen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Zoals een zware bevalling, een problematische kraamtijd of erger. Ik heb de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan met bevalling trauma’s en EMDR. Heb diverse dames, naar tevredenheid mag ik zeggen, behandeld zodat ze nu kunnen genieten van hun baby of kind.

Je kan een bevallingstrauma relatief ‘makkelijk’ en snel met behulp van EMDR verwerken. Het resultaat is direct merkbaar en blijvend zodat je na de behandeling al lichter voelt en de negatieve gevoelens echt minder of zelfs verdwenen zijn. En je kan nu gaan genieten van je moederschap!

Ik vertel je hier graag meer over.

 

Moeder, waar leven begint en liefde nooit eindigt!

 

Wat is een bevallingstrauma?

Een bevallingstrauma is in principe een bevalling die niet zo gegaan is als men maanden vooraf gepland en verwacht heeft. En onderzoek heeft uitgewezen dat 10 tot 20 % van de vrouwen de bevalling als traumatisch ervaart. Bij 1 tot 3 % (2.000 - 5.000 vrouwen per jaar!) ontstaat zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

In de gevallen dat dit voorkomt, kan de kersverse moeder niet van het kind genieten. Ze heeft schuldgevoelens en voelt zich alleen. Ze heeft de bevalling als zeer negatief ervaren en voelde zich niet gezien en gehoord. Wanneer deze negatieve gevoelens niet na verloop van tijd afnemen maar zelfs erger worden, dan is het tijd om actie te ondernemen en hulp in te schakelen.

Waardoor ontstaat een bevallingstrauma?

Een bevallingstrauma kan medische oorzaken hebben maar kan ook door menselijke interactie ontstaan. En gelukkig kunnen beide met behulp van EMDR  verwerkt worden.

Stel je voor, het kind is niet ingedaald maar je vliezen breken. En je wordt met de ambulance met loeiende sirene naar het ziekenhuis vervoerd terwijl je maanden lang een thuisbevalling hebt voorbereid.

De weeën zijn begonnen, maar ze zetten niet door. En, terwijl jij een natuurlijke bevalling voor ogen had, word je nu onder gespoten met weeën opwekkers, maar ook pijnstillers en joost weet wat nog meer.

Dan is er eindelijk genoeg ontsluiting, maar je bent te moe om te persen. De vacuümpomp wordt ingezet. En een zuster ramt haar elleboog in je buik om het kind er zo uit te duwen. En als je nog meer pech hebt, dan wordt het mes ingezet.

Zo kan een bevalling die helemaal anders loopt dan voorgesteld, één die aanpassing en snel handelen eist van het medisch personeel, als traumatisch ervaren worden. Want die artsen en zusters hebben niet de beste bed manieren in tijden van crisis. Daarnaast zijn het ook gewoon mensen, de ene is wat vriendelijker dan de andere. Oftewel, daar zitten ook horken en kenaus tussen.

Bedenk wel dat die artsen en zusters er zijn om de bevalling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dat is hun focus!

Dit is wat één van mijn cliënten ervaarde

“Ik ben al ruim 5 jaar geleden bevallen van mijn zoon. Mijn zwangerschap, bevalling en eerste week waren heel heftig. Met mijn zoon is alles helemaal goed gekomen gelukkig maar ik heb 5 jaar lang allerlei lichamelijke en geestelijke (vaak onverklaarbare) klachten gehad.

Ik kreeg laatst een mail van Ouders Van Nu waarin een stuk stond over het hebben van een bevallingstrauma met de daarbij voorkomende klachten. Ik kon bijna alle klachten afvinken. In het bericht stond een link naar emdr- therapie en zo kwam ik op de site van Valeria. In 3 behandelingen van je trauma af, zo stond er.

Ik ben mij er wat in gaan verdiepen en besloot Valeria een mail te sturen of zij mij kon helpen. Valeria wilde mij daar graag over bellen en zo kwamen we tot 3 afspraken omdat zij verwachtte dat zij mij zeker kon helpen.

Het contact met Valeria over de telefoon was al erg fijn en bij de eerste afspraak voelde ik mij meteen op mijn gemak. Ik was erg emotioneel en onrustig maar voelde mij tijdens de afspraak al kalmer worden. Na die eerste afspraak voelde ik mij al zoveel lichter en was ik zo blij dat ik hieraan begonnen was! De tweede afspraak was ook heel fijn en daarna waren eigenlijk de grootste lasten van mij afgevallen. De derde afspraak was eigenlijk de puntjes op de i zetten.

Ik wou dat ik dit 5 jaar geleden had gedaan! De last is van mijn schouders gevallen en ik voel mij weer licht en energieker dan ooit! Wist niet dat emdr- therapie dit kon doen. Ik raad het iedereen aan om met een trauma naar Valeria te gaan.... ze heeft mij echt zo  goed geholpen! Ik sta nu zo anders in het leven dan een paar weken terug, alleen maar lof!”

Denk ook aan de partner!

Omdat ze natuurlijk niet zelf bevallen, het is niet hun lichaam waar ‘dingen mee gebeuren’, worden mannen/partners meestal vergeten. Ze moeten sterk zijn, moeten zich niet aanstellen en zo. Echter, het kan ook voor hen traumatisch zijn. Het is echt geen pretje als je iemand, van wie je houdt, pijn ziet lijden en je kan niks doen, je staat er bij en kijkt er naar, zo machteloos. Dat kan ieder moeder bevestigen want zo voelen we ons wanneer onze kleintjes ziek zijn en we moeten wachten totdat die zetpil eindelijk gaat werken!

Dus let op of er bij de partner onverwerkte angst speelt, want dat zou een volgende zwangerschap negatief kunnen beïnvloeden.

Robbie Williams beschreef de geboorte van zijn dochter, meer het bloedbad wat hij zag, als ‘Like my favourite pub burnt down’. Is als een grap bedoeld natuurlijk, maar als een voormalige alcoholist dit zegt, is dit toch meer dan alleen een grap.

Wil jij die ellende ook achter je laten?

Zodat je kan genieten van het mooiste geschenk wat je hebt gekregen?

baby

 

Ik heb in het verleden met EMDR een aantal dames behandeld die een bevallingstrauma, in ruimste zin van het woord, hadden. Van 3 maanden na een miskraam tot 5 jaar na de geboorte en zelfs 24 jaar na de zeer traumatische bevalling waarbij twee bijna-dood ervaringen beleefd waren. En ALLE dames gingen beter de deur uit dan dat ze binnengekomen zijn! Eén bleef maar herhalen: “Ik voel me zo licht nu, zoooo licht.”

En wil jij je ook lichter voelen? Maar je hebt al van alles geprobeerd om van die zware, negatieve gevoelens af te komen? En het lukt maar niet om van je baby te genieten zoals je andere moeders ziet genieten?

Kijk op deze pagina naar de behandelmogelijkheden of stuur een bericht en we maken een belafspraak om het te bespreken, dan kan ik al je vragen beantwoorden. Als je besluit dat je er klaar voor bent, dan maken we gelijk drie afspraken, voor 3 weken achter elkaar. Je zal je binnen een paar behandelingen een nieuw mens, nee, een nieuwe moeder, voelen!

Want je bent het waard! Je wilt van je kind te genieten en je kind zal ook van een liefdevolle moeder genieten, een win-win situatie!

vlinder

PS - Misschien heb jij geen bevallingstrauma maar je kent iemand die het wel heeft, dan is het mooiste cadeau wat je kan geven, deze blog delen!