Veel gestelde vragen
Ondanks dat EMDR steeds bekender wordt, zijn er nog altijd vragen over EMDR.
Ik heb een aantal vaak gestelde vragen alvast onderstaand voor je beantwoord.
Nee, je hoeft er niet in te geloven om het te laten werken. Je moet wel meewerken en het een kans geven om je te overtuigen. EMDR is namelijk al tientallen jaren wetenschappelijk onderzocht en ondertussen bewezen.
EMDR is op dit moment de beste behandelmethode voor trauma's en PTSS. Buiten de A-criterium trauma's, fysiek - seksueel geweld en confrontatie met de dood, kunnen ook ogenschijnlijk mindere trauma’s ook heel succesvol behandeld worden. Bevallingstrauma, relatie trauma, seksueel trauma, jeugdtrauma en nog veel meer trauma’s.
Over het algemeen weet iedereen best wel goed wat een grote trauma is. Zoals verkrachting, als er iets tijdens de bevalling fout gaat, geweld enz. Maar er bestaat wel veel verwarring over kleine trauma’s.
Dus twijfel jij of jij misschien toch een trauma hebt? Meld je aan voor de check!
Gelijk! Al tijdens de behandeling merk je dat de gevoelens minder intens worden en het eindresultaat is niet eens het eindresultaat want EMDR werkt nog door en het zal alleen nog maar beter worden in de week er na.
Nee, helaas niet. Maar er is niet één therapie die voor iedereen werkt.
Er zijn een aantal cruciale dingen die je moet kunnen, zodat je een heel goed resultaat krijgt.
Als je een beetje kunt visualiseren, dat helpt. Je moet de emoties van toen kunnen voelen en je moet je voor een korte tijd durven overgeven en volgen. Dit laatste is vaak voor de heel rationele mensen een dingetje maar als ze heel even ontspannen en de expert vertrouwen, mij dus, dan komt het wel goed.
Ja. 99 van de 100 mensen zijn na de behandeling moe. Sommige licht en anderen heel erg. Dan adviseer ik om zo nodig thuis te rusten.
Een kleinere groep krijgt hoofdpijn, een paracetamol helpt dan.
En een zeer kleine groep wordt achteraf emotioneel. Vaak dames die in de ‘me too’ categorie vallen. Laat die tranen komen, het lucht op.
Maar verder heb ik geen bijwerkingen meegemaakt in mijn praktijk.
Alhoewel mijn persoonlijke voorkeur naar de praktijk uitgaat, heb ik tientallen behandelingen online gedaan, op een beveiligd platform, geen Teams of Zoom! Ik heb cliënten uit Limburg, Noord-Holland, Antwerpen, Londen en meer, behandeld.
Met hele goede resultaten.
Dus het korte antwoord is: JA!
Dat kan, maar dat is over het algemeen bij heftige gebeurtenissen en ook nog maar bij enkele mensen.
En bedenk dat meestal alleen de mensen waar het niet goed bij is gegaan zulke berichten/klachten posten. De grote meerderheid zegt niets en gaat gewoon door met hun leven, vaak een stuk lichter.
Ik kan je vertellen dat 99% van mijn klanten met een lichter gevoel de praktijk uit gaat en zich veel beter voelt.
Nee, de trauma, of eigenlijk de gevoelens door de trauma , komen niet meer terug. Weg is weg! Dat is onderzocht en bewezen.
Wat wel kan gebeuren is dat een nieuwe, soortgelijke gebeurtenis een nieuw trauma veroorzaakt.
Ik heb geen wachtlijst omdat ik korte trajecten aanbied, na 3 weken is er ruimte voor de volgende.
Daarnaast, mijn behandelingen worden niet vergoed en veel mensen maken een financiële keus en komen op een wachtlijst en gaan langere trajecten in.
Overigens, wanneer je behandeling vergoed wordt, wordt ook je eigen risico aangesproken, dus meestal kost het toch wel geld, helaas.
Geen probleem.
Stuur een mail naar Valeria@emdr-coaching.nl of vul het contact formulier in.
Ik reageer altijd binnen 24 uur op werkdagen.
Mocht je geen reactie ontvangen, kijk dan even in je spam box.