Trauma - PTSS

Wat ís een trauma-PTSS?

Een trauma is een lichamelijke of psychische verwonding. De lichamelijke verwondingen worden in het ziekenhuis behandeld (bv botbreuk na een ongeluk) maar psychische ‘verwondingen’ zijn ingewikkelder.
Een trauma kan ontstaan na een heftige of schokkende gebeurtenis zoals een aanranding, een ongeluk, een brand maar ook na pesterijen of een kwetsende uitspraak van een geliefd persoon.

Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden met een negatief effect in het heden.

Wanneer is het een trauma?

Wanneer de klachten als gevolg van de gebeurtenis niet binnen 1-4 weken sterk verminderen of zelfs verdwijnen, dan spreken we van een trauma. De eerste 4 weken kan men last hebben van herbelevingen, slecht slapen, veel dromen, wat normaal is. Het dagelijks leven weer oppakken en erkenning en steun van vrienden en familie is heel belangrijk voor de verwerking van de gebeurtenis. Het brein heeft een zelf herstellend vermogen maar blijf er niet te lang mee lopen! Men zegt wel eens dat tijd alle wonden heelt. Maar niets is minder waar! Verdriet slijt met de tijd, een trauma niet! Er kunnen klachten ontstaan zoals flashbacks, nachtmerries, indringende herinneringen, irreële angst en stress. Het gaat als een ontsteking ‘etteren’ totdat het op een gegeven moment barst.

Wat voor soorten trauma’s zijn er?

In de geestelijke gezondheidszorg onderscheidt men ‘grote’ en ‘kleine’ trauma’s. Rampen, oorlogen, ongelukken, levensbedreigende ziektes en het verlies van een geliefde kunnen bij veel mensen aanleiding geven tot PTSS (grote trauma).
Gebeurtenissen die ons bv een onveilig gevoel geven of ongeliefd zijn, niet gezien worden, waardeloos, worden als ‘kleine’ trauma’s gezien. Bij jongeren kan het gaan om gepest worden, buitengesloten worden of zelfs een gebeurtenis waarbij je in het middelpunt staat en wellicht door iedereen uitgelachen wordt.

Maar uiteindelijk is een trauma, een trauma! Een trauma is ook heel persoonlijk. Wat de ene traumatisch vindt/voelt, haalt de ander zijn schouders voor op, dus wees voorzichtig met vergelijkingen. Gebeurtenissen die onbelangrijk lijken voor de ene, kunnen vernietigend zijn voor de ander en ernstige gevolgen hebben op lange termijn.
En vergeet niet dat woorden wel pijn doen!

Er wordt ook wel gesproken over bevallingstrauma,seksuele trauma,relatietrauma enz. Echter, dat geeft alleen aan wanneer het ontstaan is, maar het blijft een trauma en het wordt op dezelfde wijze met EMDR behandeld.

Vergelijk het met een gebroken been. Dat kan komen omdat je door een brommer aangereden bent, of door een auto, door een bus of van de trap gevallen bent en je been gebroken hebt. In het ziekenhuis is het één behandeling en uiteindelijk eindig je in hetzelfde gips.

Op de volgende pagina lees je er meer over: - Wat is een trauma?

Wat kan je aan een trauma-PTSS doen?

Er zijn diverse behandelmethoden voor een trauma-PTSS. Mijn keus is op EMDR gevallen. Omdat het wetenschappelijk is onderzocht en bewezen, omdat het snel werkt en snel resultaten geeft. Omdat je met een paar behandelingen al mooi resultaat kan bereiken.
En omdat het blijvende resultaten geeft!

Lees er meer op de volgende pagina: EMDR

Erg op mijn gemak en ze nam de tijd

Ik heb 3 sessies gehad bij Valeria, na eerst gesproken te hebben over de telefoon. Ze nam meteen uitgebreid de tijd voor me en ik voelde me heel erg op mijn gemak bij haar, heel erg aan te raden!

Nienke