"Valeria heeft mij, tijdens de opleiding EMDR, behandeld. Het verdrietige beeld waar ik de sessie mee inging en het intens pijnlijke gevoel was na haar behandeling veranderd. Het heeft nu een andere lading en heeft mij zeer geholpen om zaken te accepteren en er rationeel mee om te gaan."
Esther Honkoop, De Lier

pijn

 

De behandeling

Esther was de eerste 'cliënt' die ik met EMDR behandelde. Dit was tijdens mijn EMDR vervolg cursus. Als afsluiting moesten we een volledige behandeling demonstreren. Ik ben met knikkende knieën naar voren gelopen en ben aan de demo begonnen. Zonder in details te gaan over de issues van Esther, wil ik wel vertellen dat het een bijzondere behandeling was, wat mij betreft. Ik had nog wel mijn aantekeningen bij de hand om te spieken, en het apparaat wat ik gebruikte voor de trillingen en de piepjes was nog onwennig, maar ik ploeterde gestaag door. Het was een heftige behandeling, vooral voor de 'eerste keer'. Maar ik zal nooit vergeten hoe ze keek toen ze na de behandeling haar ogen open deed. Ik vond het bijna net zo intens als zij denk ik.

Ik heb haar een week later weer gesproken, om te informeren hoe het nu ging. Ze vertelde dat ze een heftige avond en nacht heeft gehad, heel emotioneel is geweest. De dag daarna was ze erg moe, wat logisch is na dat werk met emoties. Maar er was een rust over haar gekomen en het is haar gelukt om de situatie te accepteren en het een plek te geven.

Nu, na een hele tijd later, kan ik melden dat het gevoel getransformeerd is en het is allemaal OK.

 

Een EMDR behandeling werkt altijd nog door. Er zal altijd nog transformatie van gevoelens plaatsvinden. Het gebeurt niet altijd, maar soms kan er een verlate emotionele reactie plaatsvinden. Het is ok, drink veel water, neem rust, voel de gevoelens en het komt goed!