Als dat waar zou zijn, dan zouden er geen mensen zijn die op middelbare leeftijd ineens geestelijke problemen krijgen met gebeurtenissen uit het verleden. Dan zouden er geen jong volwassenen zijn die ‘ineens’ promiscue worden. Er zouden geen mensen zijn die een jaar na een auto-ongeluk nog steeds niet durven te rijden.
Er zouden geen dames zijn die bij het zien van een kat al beginnen te transpireren en een gat in de lucht springen als die op 1m afstand langsloopt (ken er één persoonlijk). Dan zouden er geen mensen zijn die na een overval van 5jaar geleden nog steeds niet naar buiten durven.
Je begrijpt waar ik heen wil toch?
Geef het tijd
Absoluut! Na een heftige gebeurtenis, heftig voor diegene die het overkomt, moet je de tijd nemen om het te verwerken. Dat de gevoelens zakken en dat alles een betekenis krijgt en alles op zijn plek valt: verwerken.
Maar als na 6 maanden of later, iemand nog steeds zo heftig of wellicht nog heftiger reageert, dan heb je niks meer aan tijd. Dan is het in de loop der tijd alleen maar erger geworden, de gebeurtenis is uit zijn voegen getrokken en opgeblazen tot buiten normale proporties. Dan is er iets anders aan de hand en je hebt een andere benadering nodig.
Het is jouw keus
De kans bestaat dat je een trauma opgelopen hebt. Als dat zo is, dan heb je de keus om er mee te leren leven (die mevrouw met die kattenfobie vindt het prima zo). Of je kan er wat aan te laten doen. En zoals ik vaker schreef, één van de snelste en effectiefste manieren om een trauma te behandelen is met EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing).
In een aantal behandelingen (2 – 6 sessies), die vlak na elkaar volgen, kunnen de meeste trauma’s over het algemeen verwerkt worden. Dus geen maandenlange behandelingen waarin de gebeurtenis eindeloos ‘herkauwd’ wordt. Nee, het is meer een Rotterdamse behandeling: ‘Geen woorden maar daden!’ ? Je gaat altijd wel met betere gevoelens de deur uit dan dat je binnengekomen bent!
Dus bel of mail voor informatie of een informatief gesprek. Of nog beter: een afspraak!