Angst is één van de gevoelens die wij bezitten die meestal nut heeft. Maar soms ontstaat die angst ergens en hij wordt later alleen maar erger omdat men er constant aan blijft denken en de gebeurtenis blijft 'herkauwen' in het hoofd. En wanneer je alleen denkt of kijkt naar dingen die fout kunnen gaan, dan mis je alle kleine dingetjes die wel goed gaan. En dat is jammer!

Waar je op focust, dat groeit!

Het blijft zo dat gedachtes de emoties leiden. Dus wanneer je aan iets deprimerends denkt, dan word je daar verdrietig van. En wanneer je aan iets moois denkt, dan word je daar blij van. Handig om te weten. Want op deze manier kan je je emoties beheersen!
Dus, ben je net in het verkeer door iemand uitgescholden en ben je nu boos maar die persoon is weg en je kan niks met je boosheid? Adem een paar keer diep in en uit en denk aan de leukste vakantie die je ooit gehad hebt en blijf daar aan denken. Net zo lang totdat er een glimlach op je gezicht verschijnt en dat het goede gevoel overheerst!
Of ben je alleen thuis en voel je angst, ook al weet je dat verder alles ok is. Doe dat wat meer lichten aan en zet een vrolijk muziekje op en denk aan iets moois totdat je je weer beter voelt.
Daarentegen, ben je alleen thuis en voel je angst, omdat je allerlei vreemde geluiden in het huis hoort, geluiden die je nog nooit gehoord hebt en die er niet horen, bel dan de politie en je buren. ?

Onderstaand tref je een Engelstalige video aan van een komiek. Het wordt grappig gebracht, maar het is wel hoe het werkt!

 

Zo makkelijk?

En nee, ik zeg niet dat dit makkelijk is. Maar als je dit niet beseft en niet probeert, dan gebeurt het ook niet. Dus stop met je focus leggen op enge dingen en kijk naar de dingen die goed gaan en geniet daarvan! Maakt het leven stukken makkelijker en leuker.

En dit is ook niet de oplossing wanneer je een heuse angststoornis hebt, dan heb je behandeling nodig die de oorzaak aanpakt. Maar dit blijft altijd nog een redelijk goede 'pleister'.

Heb jij iets waar je van vindt dat het eigenlijk moet stoppen? Zet het hier onder en ik zal er zeker op reageren.