Jaren geleden, toen ik nog vrijgezel was en dus geen kinderen had, vloog ik op mijn eerste vliegreis naar Israël. En ik moet zeggen vliegen met El-Al is een hele beleving maar oké, dat is een ander verhaal.

Ik kan me niet herinneren dat zij toen al films draaiden, maar één van de dingen die mij bijgebleven zijn, was de instructie voor het opstijgen van de stewardessen. En ik kan me nog heel goed herinneren dat ik een beetje steigerde toen zij zwaaiend met hun armen uit beelden dat wanneer de mond maskers naar beneden vielen, dat je het eerst bij jezelf op moet zetten en dan pas bij je kind. En nogmaals, ik had nog niet eens kinderen maar ik had wel zoiets van ‘nee muts, je doet het eerst bij je kind op, daarna bij jezelf’. Gelukkig heb ik dit nooit in de praktijk moeten toepassen, ook niet in de jaren daarna.

In de tussentijd begrijp ik waarom dat is. En ik stel ook altijd de vraag aan mijn cliënten: wie is de meest belangrijke persoon in jouw leven? En heel vaak hoor ik: mijn kinderen, mijn man, mijn ouders, mijn zus. En terwijl ze naar adem happen voor de volgende, val ik in en vraag ik en waar sta jij op die lijst? Vaak kijken ze dan heel verbaasd van ‘oh hoezo, moet ik ook op de lijst?‘. En soms schieten ze in de lach want eigenlijk weten ze dat ze op de lijst moeten. Maar ja, ze zijn zichzelf weer vergeten.

En nu stel ik ook aan jou de vraag: wie is de meest belangrijke persoon in jouw leven? En ja, het is nu geen strikvraag meer. Ik heb het al verklapt: dat ben jij zelf. En nee dat is niet egoïstisch. Het feit dat jij jezelf op de eerste plaats zet gaat niet ten koste van anderen. Ze hebben er juist baat bij. Want als jij goed voor jezelf zorgt, dan kan je ook goed voor andere zorgen. Maar als jij jezelf verwaarloosd en alleen maar blijft geven, geven en geven, dan ben je op een gegeven moment leeg. Daar heb je niks meer te geven en dan heb je een probleem.

Om goed voor je gezin te zorgen, nu en in de toekomst, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. En dat zijn vaak kleine dingetjes. Hoeft helemaal niet iets spectaculairs te zijn maar ga eens een keer naar de sauna. Ga naar de schoonheidsspecialiste. Pak een terrasje met je vriendinnen (nu nog even niet maar hopelijk weer snel). Of met je man uit eten, wederom nu even niet maar hopelijk binnenkort. Een weekendje weg, zoek een hobby, gaan sporten, ga mediteren. Doe iets wat jij leuk vindt op regelmatige basis.

Dus de volgende keer dat ik je vraag: wie is de meest belangrijke persoon in jouw leven, hoop ik dat je vanuit de grond van je hart kan zeggen: IK!