Krak krak krak

Krak krak krak Wat een mooi geluid. Mijn rode Rudolf neus dacht er anders over maar ik vond het een prachtig geluid. Het bracht mij ineens terug naar vele jaren geleden, naar de laatste keer dat ik thuis was in Joegoslavië, in de winter. Daar had het ook gesneeuwd en gevroren en met iedere stap die ik zette, hoorde ik dat geluid: krak krak krak.

Het was een hele bijzondere reis voor mij. Ik was die reis eigenlijk vergeten, het is echt lang geleden, meer dan 30 jaar ondertussen. Maar dat geluid triggerde mijn geheugen en de herinneringen kwamen omhoog fladderen uit een diep ver verleden.

Zo is het soms ook met mijn cliënten. Sommigen denken zelfs dat ze vooraf dingen moeten bedenken, welke gebeurtenissen de oorzaak zijn, wat ze behandeld willen hebben, enzovoort. Niets is minder waar! Het is mijn taak als behandelaar om daar achter te komen, om uit te zoeken wat de oorzaak is van het probleem.

Dus het enige wat IK wil weten is: waar heb je last van, wat is jouw probleem? En dan gaan we samen uitzoeken, met mijn hulp, welke gebeurtenis hier de oorzaak van zou kunnen zijn. Soms is het heel duidelijk en soms moeten we een beetje dieper graven. Want net als mijn wandeling in de krakende sneeuw herinneringen van lang geleden naar boven heeft gebracht, zo kunnen mijn vragen soms herinneringen uit het verleden opduikelen en vinden we de oorzaken van het problematisch gedrag in het heden.

Zo ook bij mijn cliënte die al 70 jaar was. Wij zijn uiteindelijk bij een gebeurtenis uit het verleden beland, een gebeurtenis toen zei 13 jaar was. Dat had ze niet vooraf kunnen bedenken en ze was heel erg verbaasd. Maar de behandeling heeft haar wel geholpen, het heeft haar ook nieuwe inzichten gegeven. Ze heeft zelf daarna ook actief veranderingen in haar leven aangebracht en ze voelt zich nu ‘vrij’.

Dus heb jij last van een bepaald gedrag wat jij vertoont, en je wilt er ook van af, mail me en we kunnen er samen naar kijken waar dat ontstaan is en daar verandering in brengen!

En verder wens ik je een hele fijne week en geniet van de sneeuw.