Eén van de laatste technieken die ik in mijn hypnose opleiding geleerd heb  is EMDR. Ik heb niet alleen het protocol geleerd, maar ik heb ook de behandeling zelf ervaren. Ik vind het een heel bijzondere techniek met verbazingwekkend snelle resultaten.

2Vandaag online

En deze week vond ik deze uitzending uit 2014 van 2Vandaag online. Alhoewel ik niet specifiek met kinderen werk, wilde ik deze uitzending wel met jullie delen.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro in 1989 in Amerika ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Dus zo ‘nieuw’ is deze techniek ook weer niet. En hij is ook niet specifiek voor kinderen ontwikkeld maar door de ogenschijnlijk simpele uitvoering is hij bij kinderen wel heel makkelijk toe te passen.

EMDR is hoofdzakelijk een zeer effectieve behandeling voor de gevolgen van psychotrauma waaronder PTSS (post traumatische stres stoornis)(type 1 trauma). Daarnaast kan het ook gaan om een zeer breed scala aan stoornissen. Zoals: eetstoornis, paniekstoornis, obsessieve compulsieve stoornis en zelfs specifieke fobieën.
Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van het uitlokken van oogbewegingen door of geluid (auditief) of gevoel (kinesthetisch) of door hand beweging (visueel). De cliënt zijn aandacht richt op een deel van de trauma uit het verleden. Het is een techniek die snelle resultaten geeft. Hij is resultaatgericht, kent een duidelijke geprotocolleerde aanpak en heeft een stevige wetenschappelijke basis.
Mensen met klachten die het gevolg zijn van een ingrijpende gebeurtenis, zijn over het algemeen na enkele zittingen met EMDR weer instaat om de normale dagelijkse bezigheden op te pakken.

Dus mocht je zelf met een traumatische gebeurtenis kampen of ken je iemand die in het verleden een trauma opgelopen heeft, deze behandeling is zeker de moeite waard. Je zal zelf ondervinden dat je na de behandeling(en) wat meer relaxt in het leven  komt te staan.