Eén van de meest gestelde vragen in mijn trauma praktijk in Rotterdam is ‘hoeveel EMDR behandelingen heb ik nodig?’.

In de loop der tijd heb ik ondervonden dat ik met gemiddeld drie EMDR sessies een heel mooi resultaat kan bereiken. En dat zijn niet altijd enkelvoudige trauma’s (dus wanneer 1x iets gebeurd is). Het kunnen ook diverse trauma’s opgestapeld zijn. Het uiteindelijk antwoord kan ik pas na de eerste behandeling geven.

Ben je benieuwd? Lees dan verder.

Hoeveel EMDR behandelingen?

Het zou fantastisch zijn als ik even met mijn vingers zou zwaaien en dat daarmee een trauma in 1 keer opgelost zou zijn. Helaas is dat niet de realiteit en er zijn meerdere behandelingen nodig voor een mooi resultaat.

Ik heb in het verleden diverse dingen geprobeerd en wat ik ondervonden heb is: voor een simpele klacht zijn vaak 3 behandelingen genoeg. Als er meer dingen spelen, dan meer. Maar het is meestal binnen een aantal behandelingen verwerkt en je hoeft niet maanden of nog erger, jaaaaaren, behandeld te worden. Het is wel zo dat dit over het algemeen per klacht geldt.

Wanneer iemand mailt om te vragen of ik ze kan helpen met een trauma, noemen ze meestal één probleem, het meest dringend probleem op dat moment. Tijdens het gesprek aan de telefoon krijg ik vaak al wat meer te horen en regelmatig ook een bijkomend probleem. En tijdens de eerste afspraak komen details en soms nog meer gebeurtenissen uit het verleden naar boven.

Daarom is het nooit vooraf te voorspellen hoeveel EMDR behandelingen er nodig zullen zijn!

Iedereen is anders

Ja, iedereen is anders, mensen reageren anders en het is nooit te voorspellen hoe snel men op de behandeling zal reageren.

Mensen die graag geholpen willen worden en meewerken, oftewel mij volgen en doen wat ik zeg, hebben betere resultaten dan mensen met een sterk analytische geest die tijdens de behandeling aan allerlei andere dingen denken zoals: ‘Zou dit echt werken? Zo ja hoe dan? Wat vreemd allemaal’ enz. enz.

Bij de ene moet ik meerdere sets maken, langer doorgaan, dan bij de ander. Sommigen reageren fantastisch, sommigen heel slecht of helemaal niet, maar de meerderheid zit in het midden. En tot welke groep jij zou behoren, kunnen we na de eerste behandeling concluderen.

Wat ik vooral kan zeggen is dat men, over het algemeen, zich na de behandeling beter voelt dan er voor! En ik kan ook met zekerheid zeggen dat deze transformatie blijvend is. Een verwerkte trauma komt niet terug! Er kan natuurlijk altijd wel een nieuwe trauma ontstaan.

Kort Trauma Traject

Ik bied een Kort Trauma Traject met 3 behandelingen aan. Daarna kijken we samen of er behoefte is voor meer. Met 3 behandelingen zijn de resultaten heel goed en soms worden er sessies bijgeboekt om iets grondig aan te pakken en helemaal te verwerken. Of men bedenkt dat er nog andere geparkeerde trauma’s zijn en die dan ook gelijk mee willen nemen. De beslissing ligt altijd bij de cliënt, want die voelt of het OK is of dat er nog werk te verrichten is.

Mijn werkwijze

Wanneer ik een email ontvang van iemand die belangstelling heeft, maak ik altijd eerst een vrijblijvende, gratis, ca. 30 min durende, belafspraak.

  • Ik wil graag meer horen zodat ik kan inschatten of ik iemand kan helpen. Als ik denk dat ik iemand niet kan helpen, dan zeg ik dat ook eerlijk. Want anders kost het mij mijn reputatie en komt EMDR ook in een slecht daglicht te staan.
  • Ik wil ook graag horen wat de verwachtingen zijn. Wanneer die irreëel zijn, dan probeer ik die bij te stellen. Ik vind het jammer als mensen teleurgesteld de deur uitgaan, omdat er een misverstand is ontstaan.
  • Ik vind het ook belangrijk dat er een klik is tussen cliënt en mij. Dat is voor beide kanten wel belangrijk!
  • En ik wil de vragen die men heeft beantwoorden zodat ze een goed overwogen keus kunnen maken.

Als men gelijk besluit om de trauma aan te pakken, dan maak ik het liefst gelijk aan de telefoon de afspraken. Deze 3 behandelingen plan ik het liefste met één week er tussen zodat we ‘in de flow’ blijven. En na de laatste afspraak bespreken we de vooruitgang en kan de cliënt zelf beslissen of er nog behoefte is naar meer, of dat het zo ok is voor nu. Dit is mogelijk omdat men de verbetering direct voelt. En aangezien EMDR nog doorwerkt, zal het resultaat in de week daarna alleen maar beter worden.

Wat nu?

Je kan nog even verder lezen, verder surfen en wederom voor de zoveelste keer zelf proberen ‘een plek te geven’.
Maar besef dat EMDR een snelle en effectieve behandelmethode is. Met gemiddeld 3 behandelingen kunnen mooie resultaten behaald worden die de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren en je weer de vrijheid geven om dingen te doen die je een hele tijd niet meer gedaan hebt.

Kan ik jou ook daarmee helpen? Ben jij er klaar voor om in jezelf en jouw toekomst te investeren?

Stuur een bericht en we maken een vrijblijvende belafspraak.

wanneer wel