Hoe komt het dat de één een spin als huisdier heeft en de ander gillend wegrent al bij de gedachte aan een spin? Het ligt in ieder geval niet aan de spin. Het ligt aan de gedachtes en de gevoelens van de personen zelf! Aan de manier hoe een gebeurtenis verwerkt wordt in de hersenen.
Een trauma (fobie, angststoornis enz) ontstaat in principe wanneer een heftige (heftig voor de persoon zelf!) gebeurtenis niet goed verwerkt wordt.

Verwerking heftige gebeurtenis

De ‘normale’ route is dat er na een ernstige gebeurtenis heftige gevoelens/emoties in de amygdala (amandelkernen) ontstaan.
Dat wordt doorgegeven aan de hippocampus en die zet het in een context waardoor de neo cortex er dan een betekenis aan geeft. En daardoor worden de gevoelens in de amygdala verminderd en zakken verder weg.

 trauma

 Ontstaan van een trauma

Wanneer het fout gaat, dan blijft alles hangen in de amygdala. Door een ‘storing’ worden de gevoelens niet juist verwerkt en men blijft met die heftige gevoelens zitten. En door hier mee te blijven lopen, en iedere keer herbeleven, worden die gevoelens alleen maar sterker en heftiger. Dit zal niet vanzelf weggaan maar zal waarschijnlijk alleen maar erger worden.

trauma

Door EMDR in te zetten, wordt die blokkade opgeheven en worden de gevoelens verwerkt.

Waarom en hoe EMDR werkt verschillen de meningen over. De ontdekster ervan, Francine Shapiro, heeft een ander uitleg dan wat de laatste jaren als verklaring voor wordt gegeven. Ik heb ze allebei bestudeerd, en ze klinken beide logisch, maar ik ben niet bevoegd/onderlegd om te beoordelen wat waar is en wat eventueel niet. En wat mij betreft, hoef ik dat ook niet! Wat mij betreft is het belangrijk dat iedereen het met elkaar eens is dat het werkt!

Dus, heb jij ergens last van, neem contact op, maak een afspraak en zet de eerste stap naar een beter leven!