Faalangst en perfectionisme gaan vaak hand in hand. Die tweede zorgt wel veel vaker voor ellende in iemands leven. En dat is heel erg jammer, want perfect bestaat niet eens.
De eerste stap is altijd je bewust van worden dat je ergens last van hebt en erkennen. En dan kan je het proberen te veranderen of hulp vragen.

Het is een proces!

Veranderingen in het leven kunnen soms wel plotseling gebeuren, maar blijvende veranderingen zijn altijd een proces. In eerste instantie ben je er niet van bewust dat iets een probleem is. Wanneer je er bewust van bent geworden, dat je iets niet kan, dan kan je er aan werken. In het begin is het onwennig, moet je overal aan denken. Weet je nog de eerste keer dat je met je splinter nieuw rijbewijs alleen ging rijden? Hoe je wellicht het hele riedeltje toch nog opnoemde: spiegels, riem, contact, koppeling in, in 1e zetten, gas geven en koppeling uit enzovoort? En na een paar jaar, ga je gewoon zitten en je rijdt zonder na te denken weg! Dan ben je de nieuwe gewoonte meester. Maar dat duurt even, het is een proces!

Leerfases van Maslow

Veranderingen zijn ook niet altijd heftig of groots. Maar ook kleine veranderingen kunnen een groot resultaat leveren, na verloop van tijd. Als je een vliegtuig als voorbeeld neemt, die heeft altijd een heel precies uitgestippelde route waar die niet van mag afwijken. Want als die ook maar 1 graad van die route afwijkt, hoe verder die vliegt, des te groter wordt de afwijking en kan je wel in Florida belanden in plaats van New York. Maar net zo goed als dat het een negatief effect kan hebben, kan het ook

En het positief resultaat van die subtiele veranderingen wordt door onderstaande testimonial prachtig geïllustreerd.

Linda

Linda zocht op faalangst bij volwassenen. Zij weet inmiddels dat ze veel last heeft van actieve faalangst/perfectionisme. Al heel haar leven en wilde daar graag wat aan doen. Zo is zij in mijn praktijk beland.
Wij zijn samen op zoek gegaan naar de oorsprong/oorzaak van die faalangst in het verleden. Met behulp van EMDR heb ik de oude (negatieve) gevoelens kunnen loskoppelen (de D van EMDR = Desensitization ) van die gebeurtenis en heb er nieuwe (positieve) gevoelens aan verbonden.
Maar dan volgt vaak het lastige gedeelte: gewoontes! Want als men ergens last van heeft, is men gewend om die dingen te ontwijken. En als ze dat blijven doen, dan zullen ze nooit overtuigd raken, vertrouwen in krijgen, dat ze iets wel kunnen!

Net zo goed als wanneer je leert fietsen: hoe vaker je het doet, des te makkelijker wordt het ook. Of je spieren traint: hoe vaker je naar de sportschool gaat en met gewichten werkt, des te groter ze worden. En daardoor groeit het vertrouwen, want men ziet dat het lukt en na verloop van tijd durft men ook meer. Maar dan moet men er wel mee aan de slag gaan! Moet men wel op de fiets stappen en niet gaan lopen. 😉 Dat gewicht oppakken en de bicep curls en tricep extensions doen. 😉

Hoi Valeria,

Het heeft even geduurd, maar hierbij alsnog een berichtje van mij.

Ik vind het (nog steeds) lastig om zelf concreet te zeggen wat EMDR mij heeft opgeleverd, omdat mijn ´probleem´ ook best complex is. Ik heb last van faalangst en ik voel me vaak niet goed genoeg. Daarom heb ik (nogmaals) aan mijn man gevraagd of hij verschil ziet na de behandelingen bij jou.

Hij merkt duidelijk verschil met hoe ik om ga met dingen in vergelijking tot een paar maanden terug. Ik blijf minder in dingen hangen, vooral werk gerelateerd ziet hij daarin verbetering. Ik ben minder snel geïrriteerd en minder snel boos. Ook vindt hij dat ik krachtiger ben.

Het klopt inderdaad dat ik me bepaalde zaken wat minder persoonlijk aantrek. Ik heb afgelopen tijd ook behoorlijk duidelijk mijn grenzen aangegeven op mijn werk. Daarnaast heb ik ook in mijn hoofd besloten dat ik pertinent niet meer op bij deze werkgever blijf werken. Ik ‘mag’ nu ook van mezelf actief op zoek naar een andere baan, omdat ik ook zelf vind dat het beter kan en ik beter verdien. Voorheen hield ik me steeds ‘vast’ aan het idee dat ik nu eindelijk een vast contract heb, maar dat voelde tegelijkertijd als een soort strop om mijn nek.

Dat is dus inderdaad een grote vooruitgang, maar het gaat nog steeds met ups en downs.
Soms heb ik opeens alle vertrouwen in mezelf en de andere dag niet. Dat hoort er natuurlijk ook wel bij en nu ik het zo op papier zet, voel ik ook echt wel dat er een knop in mijn hoofd om is.

Kortom, ik heb zeker baat bij jouw behandelingen, maar ik voel ook dat het een proces is wat nog onbewust doorwerkt na die 3 behandelingen. Het heeft niet alles waar ik tegenaanloop in een keer ‘opgelost’, maar het heeft mij wel geholpen om weer een stuk verder te komen. Ik zou jou zeker aanbevelen bij anderen. Ik voelde me vanaf het eerste telefonische contact al op mijn gemak bij jou. Je legt heel goed uit wat je kunt verwachten tijdens een behandeling en erna. Je nam mij daarin echt in kleine stapjes mee, wat ik als heel prettig heb ervaren. Dat maakte het voor mij ook makkelijker om me kwetsbaar op te stellen en in de behandeling tot de kern te komen.

Groetjes en nogmaals hartelijk dank voor alles,

Linda

Graag gedaan Linda!

En mocht jij ook van oude angsten af willen zodat je meer kan bereiken in het leven, maak een bel afspraak zodat we het kunnen bespreken en ik al je vragen kan beantwoorden.

Denk er om, als jij niks verandert, dan zal er niks veranderen!