Tijd heelt alle wonden?

Tijd heelt alle wonden?

Als dat waar zou zijn, dan zouden er geen mensen zijn die op middelbare leeftijd ineens geestelijke problemen krijgen met gebeurtenissen uit het verleden. Dan zouden er geen jong volwassenen zijn die ‘ineens’ promiscue worden. Er zouden geen mensen zijn die een jaar na een auto-ongeluk nog steeds niet durven te rijden.

Meer lezen

De binnenkant matcht niet de buitenkant

Een tijdje geleden leerde ik een vrouw kennen (vriendin van een vriendin van een vriendin) tijdens een etentje. Ze is begin 50 maar ziet er fantastisch uit. Wij zaten naast elkaar en toen ik later de foto’s zag, zag ik wel verschil. Wij zijn even oud maar dat zag je niet op de foto’s. 😉

Meer lezen

EMDR #metoo en misbruik

#METOO

Eind 2017 hebben een aantal bekende vrouwen uit de Verenigde Staten de #metoo beerput geopend. En daar is (gelukkig) heel veel reactie op gekomen, van andere vrouwen, die verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. De reacties op social media zijn talloos. Toch denk ik zelf dat we bij lange na niet de omvang van deze misstanden in beeld hebben.

Meer lezen

Hoe ontstaat een trauma?

Hoe komt het dat de één een spin als huisdier heeft en de ander gillend wegrent al bij de gedachte aan een spin? Het ligt in ieder geval niet aan de spin. Het ligt aan de gedachtes en de gevoelens van de personen zelf! Aan de manier hoe een gebeurtenis verwerkt wordt in de hersenen.
Een trauma (fobie, angststoornis enz) ontstaat in principe wanneer een heftige (heftig voor de persoon zelf!) gebeurtenis niet goed verwerkt wordt.

Meer lezen

Trauma

Een trauma is een lichamelijke of psychische verwonding. De lichamelijke verwondingen worden in het ziekenhuis behandeld (bv botbreuk na een ongeluk) maar psychische verwondingen zijn ingewikkelder.
Een trauma kan ontstaan na een heftige of schokkende gebeurtenis zoals een aanranding, een ongeluk, een brand maar ook na pesterijen of een kwetsende uitspraak van een geliefd persoon.
Veel voorkomende klachten zijn dan flashbacks, nachtmerries, indringende herinneringen, irreële angst en stress. Een traumatische gebeurtenis kan ook de oorzaak zijn van specifieke angsten of fobieën zoals angst voor spinnen, claustrofobie, hoogtevrees.

Meer lezen