Fobie

Fobie

Heb jij al langer last van een bepaalde angst/fobie? En moet je de rest van je leven daarmee rond blijven lopen? Gelukkig niet! Maar wat doe je er aan dan?

Een fobie is een aandoening waarbij iemand een overmatige angst ontwikkelt voor specifieke zaken of situaties, waarbij de mate van angst niet in verhouding staat tot de reële ‘bedreiging’. Deze angst kan in mindere of meerdere mate het leven beheersen. Een spinnenfobie zal voornamelijk opspelen bij het zien van een spin (echt of op een foto). Terwijl smetvrees of pleinvrees een leven totaal kunnen beheersen, soms met het gevolg dat iemand in de steek gelaten wordt door familie en geliefden.
Overigens, niet alle angststoornissen worden fobieën genoemd.

Diverse categorieën van fobieën

Er zijn diverse indelingen van angsten/fobieën, onderstaande is er één die de meesten wel herkennen.

Sociaal – iedere sociale fobie en angst
Ruimtelijk – hoogtevrees, pleinvrees, rijangst, enz.
Natuur- dieren, insecten, onweer, water, natuurverschijnselen, enz.
Lichamelijk- naaldangst, verwondingsangst, bloedangst, enz.
Overig- alle angsten en fobieën die niet tot een van de bovenstaand categorieën behoren.

Uit onderzoek blijkt dat een fobie ver in het verleden is opgelopen en de angst heeft, voor de patiënt bekend, een duidelijk begin. De angst is na een specifieke gebeurtenis ontstaan.
Bijvoorbeeld: een fobie voor katten kan ontstaan wanneer je als klein kind door een kat gekrabbeld wordt. Een kind van bv 2 jaar kan dat niet correct plaatsen. Het zal, als er nooit wat aan gedaan wordt, deze gebeurtenis inprenten en altijd bang blijven voor katten.
Daarnaast kan een fobie ook aangeleerd gedrag zijn. Wanneer bv een moeder iedere keer een gil slaakt en paniekerig wordt als ze een spin ziet, zullen haar kleine kinderen dat gedrag overnemen.
Gelukkig zijn beide geval goed te behandelen.

Hier vind je een redelijk uitgebreide lijst met geregistreerde fobieën.

EMDR kan hulp bieden bij alle bovenstaande fobieën. Als je zover bent dat je vindt dat het tijd is om jouw angst(en) eindelijk aan te pakken, neem contact op. Dan kunnen we het bespreken en eventueel een behandelplan maken.

 

If not now, then when?

 

Volg, deel of like op:
Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube
YouTube
Pinterest
Twitter
Google+
https://emdr-coaching.nl/fobie/

Over de auteur

Valeria administrator

Valeria is een gecertificeerde EMDR coach. Zij helpt mensen van hun nare gevoelens/trauma's, in het verleden opgelopen, af met een snelle en effectieve behandeling zodat men zonder oude ballast door het leven kan. Zij is tevens: NLP coach / Allround Master Hypnotherapeut / EMDR en IEMT Practitioner / mBit coach

Geef een reactie

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial